Opmaak- en aanleverspecificaties


Het is belangrijk dat de bestanden correct worden aangeleverd. Om je dat zo makkelijk mogelijk te maken, hebben we hier de zaken voor je op een rijtje gezet. Heb je toch vragen? Laat dat even weten. Desgewenst controleren onze ervaren DTP-ers de bestanden om eventuele fouten te voorkomen.

Dit zijn de basisprincipes:

- Bestanden altijd 1:1 opmaken
- Afloop van 3 mm per zijde aanmaken, zonder snijtekens
- Resolutie van beelden (jpg) in min. 300 dpi opmaken
- Altijd in CMYK kleuren opmaken 
- Lettertypes altijd omzetten naar lettercontouren
- Alle pagina's graag samenvoegen in één pdf bestand 

Je kunt gebruikmaken van onze speciale pagina met templates voor Adobe Indesign. Ook kun je de PDF-werktekeningen met daarin alle standaard maatvoeringen downloaden.

Download hier de templates en werktekeningen >>

We vragen je vriendelijk om de bestanden aan te leveren in het PDF formaat en graag alle pagina's in hetzelfde pdf bestand. Dit is het beste formaat om te gebruiken voor drukwerk. Een handige online tool die bijvoorbeeld jpg kan omzetten naar pdf is Smallpdf.

Afhankelijk van het netto formaat graag de bestanden altijd met een afloop van 3 mm aanleveren en zonder snijtekens. Houd er rekening mee dat er door het snijden een verschil van 1 mm kan ontstaan.

afloop en snijmarge - oble.nl
 

Lever altijd in de kleuren CMYK aan

CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, Black) zijn de 4 basiskleuren waarmee gedrukt wordt. Door menging hiervan ontstaan de full colour kleuren.

Als je hier rekening mee houdt, dan komt het goed:
- Diepzwart 40-40-20-100% CMYK, teksten altijd in 100% zwart laten
- Maximale kleurdekking is ongeveer 300%
PMS kleuren worden omgezet naar cmyk, hierdoor kun je een kleurverschil krijgen
Bij een herdruk of bij verschillende producten kun je onderling een kleurverschil krijgen
- Schermkleuren komen niet overeen met de drukkleuren 
  

Met spot UV-lak werken we een deel van het product glimmend af. Dit zijn onze ‘Over The Top’-producten en die geven een bijzonder mooi effect. Lever de plekken voor de spot UV lak in een aparte pagina binnen hetzelfde pdf -bestand aan in 100% zwart. Minimale dikte voor spot UV is 1 pt of 0,35 mm of 1,5 px.


 

Bij foliedruk wordt een deel van het product voorzien van een foliekleur. Dit zijn onze foliedruk producten en die geven een extra dimensie aan het product. Lever het gedeelte voor foliedruk aan binnen een aparte pagina binnen hetzelfde pdf -bestand in 100% zwart. Minimale dikte voor foliedruk is 1 pt of 0,35 mm of 1,5 px. Van deze pagina wordt een foliestempel gemaakt die gebruikt wordt voor de foliedruk. Bij een herdruk kan dezelfde foliestempel gebruikt worden. Ook op de achterzijde kan op dezelfde wijze foliedruk toegepast worden.


 

Met pregen wordt een deel van het product verhoogd. Dit zijn onze gepreegde producten en die geven een extra effect aan het product. Lever het gedeelte voor de preeg aan binnen een aparte pagina binnen hetzelfde pdf -bestand in 100% zwart. Minimale dikte voor preeg is 1,5 pt of 0,5 mm of 2 px. Van deze pagina wordt een preegstempel gemaakt die gebruikt wordt voor het pregen. Bij een herdruk kan dezelfde stempel gebruikt worden.


 

Let goed op de ligging van beide zijden.

Hieronder kun je bekijken hoe de ligging van jouw document is en in welke stand je het dient aan te leveren.

Draairichting